Probiyotikler, sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olan bağırsaklarımızda yaşayarak bağırsaklarımızın doğal dengesini sağlayan ve zararlı bakterilere karşı koruyan dost ve canlı bakterilerdir. Bu nedenle her yaş grubunda Probiyotik destekli beslenmek çok önemlidir.
Bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler; hastalıklardan korunmaya veya hastalıkların ilerlemesinin önlenmesine yardımcı olabilir. Probiyotikler ise bağırsaklardaki bu yararlı bakterilerin artmasına, zararlı bakterilerin ise azalmasına yardımcı olurlar.
Peki, prebiyotik nedir? Prebiyotik için, probiyotik bakterilerin besin kaynakları diyebiliriz. Diyet posası bileşenleri olan prebiyotiklere örnek olarak; frukto-oligosakkaritler (FOS), inulin, galakto-sakkaritler, laktilol örnek verilebilir.
Probiyotiklerin faydaları nelerdir?
Antibiyotik kullanımı sonucu azalan yararlı bakterilerin tekrar artmasını sağlar
Kolon kanserinden korur
Alerjik reaksiyonları azaltabilir
İshal, kabızlık ve ırratable bağırsak sendromuna iyi gelir
Stres ve ruh sağlığını olumlu yönde etkileyebilir
Bazı probiyotikler kalp sağlığınıza destek olabilir
Doğal olarak probiyotik içeren besinler
Kefir
Yoğurt
Turşu (En zengin olanı lahana turşusu)
Kombu çayı
Doğal olarak prebiyotik içeren besinler
Kurubaklagiller
Yulaf
Muz
Kuşkonmaz
Sarımsak
Soğan
Ne zaman probiyotik takviye kullanmalıyız?
Fazla antibiyotik kullanımı, stres durumu, yetersiz ve sağlıksız beslenme, liften fakir beslenme, çeşitli sindirim sorunları yararlı bakterilerin sayısında azalmaya neden olabilir.
Enfeksiyona ve antibiyotik kullanımına bağlı ishal durumunda, huzursuz barsak sendromu gibi durumlarda iyileştirme sürecinde doktor veya diyetisyen kontrolünde kullanılabilir.
Kontrolsüz ve dengesiz kullanımda vücuttaki yararlı bakterileri arttırmak isterken dengeleri bozabilirsiniz. Bir uzmana danışmadan kullanılan takviye hastalığınıza yönelik doğru tercih olmayabilir.
Probiyotik takviyenin yan etkisi var mı?
Kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda karın ağrısı ve şişkinlik gibi etkiler gösterebilir. Bu gibi durumlarda kullanım kesilmemelidir. Bir kaç hafta sonra etkiler ortadan kalkmaktadır.
Probiyotikler zayıflatır mı?
Yapılan bilimsel çalışmalarda obez bireylerin zayıf bireylere kıyasla farklı bağırsak florasına sahip olduğu görülmüştür.
Yapılan bir çalışmada, 3 ay boyunca Lactobacillus rhamnosus alan ve buna ek olarak diyet yapan kadınlarda probiyotik takviye almayan kadınlardan % 50 daha fazla kilo kaybı olduğu gözlemlenmiştir. 210 kişiyle yapılan bir başka çalışmada ise 12 hafta boyunca düşük dozlarda Lactobacillus gasseri almanın göbek yağında % 8.5 azalma ile sonuçlandığı bulunmuştur.
Bu araştırmalar probiyotik kullanımının karın bölgesi yağların azalmasını sağladığı görülse de kilo verme konusunda kesin olumlu bir etkiden bahsetmek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Comments